Yoga Ve 8 Basamağı

women s grey scarf

YOGA

Yoga, 8 basamaktan oluşmaktadır. Bu basamaklar ise muhteşem bir yaşam şekline işaret eder. 

Ben, yoganın sadece hareketlerden oluşmadığını, kendi içinde müthiş bir felsefe barındırdığını öğrendiğimde yogaya çok daha fazla bağlandım. Patanjali’ nin yoga sutralarında anlatılan, yoganın 8 basamağının rehberliğinde yaşamanın (bizi gerçekliğe taşımasının yanında), şifa dolu bir hayatın kapılarını da açtığını düşünüyorum. 

YOGANIN 8 BASAMAĞI

   1) YAMA: Olumsuzluklardan uzak durmak, kaçınmak.Düzenlenme.

Kendi içinde 5 konuya ayrılır.

  • Ahimsa: Şiddetsizlik. Kelimelerde ve düşüncelerde dahi şiddetsizlik.

  • Satya: Doğruluk, yalan söylememek. Burada hassas bir durum vardır. Eğer dürüst olunduğunda başka biri zarar görecek ise en iyisi susmaktır. ”Bilmiyorum” veya ”’biliyorum ama söylemek istemiyorum”  dahi denilmemeli. (Tabi bu, bir suçluyu korumak anlamına gelmemelidir). Dürüst olmayı seçtiğinizde, bir süre sonra ağzınızdan çıkan herşey gerçekleşmeye başlayacaktır. Çünkü, artık dürüstlük sizi her an gözlemliyordur, her zaman yanınızdadır ve her zaman sizinle olmak isteyecektir. Bu yüzden söylediğiniz herşey gerçekten de olmaya başlar.       >Sri Swami Satchidananda>

  • Asteya: Çalmamak, başkasının fikrini ve zamanını dahi. İçimize çektiğimiz oksijen doğaya aittir, eğer onu soluyorsak minnet duygusunu da hissetmeliyiz. Eğer doğanın havasını minnetle soluyup, karşılığında  başkaları için bedava, faydalı bir şey yaparsak o zaman çalmış olmalıyız. Veya eğer fazla yemekleri atıyorsan ve komşunun yemeği yoksa, komşunun yeme hakkını çalmış oluyorsun. Eğer ”çalmamayı” yani ”asteyayı” başarabilirsen, tüm bolluk ve zenginlik sana gelir.

  • Brahmacharya: Kendini tutma, bekarlık. Cinsel enerjiyi bedende tutmak, zihinsel, manevi, entellektüel ve ruhani enerjinin muhafaza edilmesini sağlar. Auranın da parlamasını sağlar. Tıpkı bir balın kullanılmayıp bekletildikçe kristalize olması gibi.                    

  • Aparigraha: İhtiyacımızdan fazlasını biriktirmemek, aç gözlü olmamak. Diğer anlamı hediye kabul etmemek. Çünkü birinden hediye alındığında, hediye veren kişiye karşı, bir şey istediğinde ”hayır” diyememe baskısı oluşur. Buda zihni rahatsız eder. Ama, eğer hediye alındığında bir zorunluluk veya herhangi bir bağımlılık hissedilmezse o zaman sorun yoktur.

   2) NİYAMA: Spiritüel gözlem ve kişisel disiplin ile gereğini yerine getirme.

Kendi içinde 5 konuya ayrılır.

  • Saucha: Saflık,temizlik, bedensel saflık,zihinsel temizlik,dış çevre temizliği. Bedenimiz çok temiz değildir. Örneğin nefesimiz dışarıya karbondioksit verir, cildimiz terler. Ve bunları deodorantla veya sabunla bir anlık bastırsakta geri gelirler. Esas olan bedenimiz değil, özümüzdür. Bu yüzden bedenimiz için harcayacağımız zamanlardan daha da önemlisi, spiritüel konuları araştırmak, maneviyata yoğunlaşmak, meditasyon yapmak gibi, ruhani şeylere zaman ayırmaktır. Bunlar kendimiz için yapacağımız  esas temizliktir. Fakat bu yanlış anlaşılmamalıdır. Yani anlatılmak istenen, bedenimizi ihmal etmek değildir . Bedenimiz bizim tapınağımızdır, elbette ki temiz bir tapınakta yaşamalıyız ve tabiiki de ona iyi bakmalıyız.

  • Samtosa: Memnuniyet,hoşluk. Mutluluk için dışarıda ki şeylere gitmemek. Her ne gelirse onu kabul etmek ve gelmez ise de öneminin olmaması. Her iki durumdan da memnun olmak. 

  • Tapas: Dünya zevklerinden uzak durmak, manevi tasarruflar yapmak, kendini tutmak, kişisel disiplin. Fiziksel tapas ile aşırı yağ ve toksinler yanarak bedenden uzaklaşır. Zihinsel tapas ile kalıplaşmış görüşlerimiz yanarak yok olur. Sözel tapas ile sessizliği gözlemler, konuşmalarımızı kontrol ederiz. Önce acıyı kabul etmek gerek, acıyı kabullenince zihinsel güçlülük elde edilir.Ve acı, acı olmaktan çıkar, zevk haline gelir. Çünkü acının sonrasında ki faydayı biliyoruzdur.

  • Svadhyaya: Kendini anlayış için, manevi  kitaba çalışmak, özü hatırlama, özü çağıran, özü düşünen çalışmalar yapmak. Bu sayede tanrı, öz, kendini bir formda gösterecektir.Ama bir insan olarak, ama bir ses olarak, ama bir ışık olarak. Zihin kendi temel doğasını yogik araçlar ile kavrayabilir.Tüm bu yogik araçlar  svadhyaya dır.

  • Isvara Pranidhana: Allah’a teslim olmak.Tüm zihinsel bağlılıkları bıraktığımızda  elde edeceğimiz zihinsel sükunet gerçek  samadhidir.

  3)ASANA: Duruş pratikleri, meditatif duruş. Bedenin sağlıklı olması için yoga hareketlerine ihtiyacı vardır. Bedenin esnek olması çok önemlidir. 

  4)PRANAYAMA: Nefes kontrolü ve çalışmaları.

  5)PRATYAHARA: Duyuları geri çekme, duyuların denetlenmesi.

  6)DHARANA: Konsantrasyon Teknikleri.

  7)DHYANA: Meditasyon.

  8)SAMADHI: Manevi bir hal almak. Evreni, Allah’ı, Allah’ın yarattıklarını derin bir şekilde düşünmek, zihni tamamen bir konuya vermek, kim olduğumuzun kaynağı, en yüksek spiritüel gerçekliğimizin kaynağını anlamak.

Sizi gerçekliğe ve şifaya götürmesi dileğiyle. 

 

Namaste ♥